tiistai 5. maaliskuuta 2013

Jakautunut persoonallisuus

Kaverini Janita kertoi mulle tänään pohtineensa, kuinka hienoa olisi, jos joku keksisi kloonauskoneen, millä Janitan saisi kloonattua moneksi. Yksi voisi hoitaa työn, yksin kuntoilun ja yksi sosiaaliset suhteet. Nämä kaikki Janitat yhdessä saisivat ehkä hoidettua yhdessä sen kaiken, mitä nyky-yhteiskunta edellyttää yhdeltä ihmiseltä. Aloin pohtia, kuinka monta Tanjaa itse tarvitsisin.

Yksi Tanja kävisi töissä. Se Tanja hoitaisi sekä nykyisen työnsä, että ottaisi lisäksi kakkosduunin vaihtelevia ilta ja viikonloppuvuoroja jossain helpossa asiakaspalvelutyössä. Sama Tanja tekisi satunnaisia keikkoja vielä henkilöstönvuokrausfirmassa aina turhien vapaa-iltojen sattuessa.

Toinen Tanja hoitaisi kotia ja lasta. Se Tanja pesisi pyykit, siivoaisi, tiskaisi, pesisi ikkunat, imuroisi, tekisi terveellistä ja maittavaa kotiruokaa, leikkisi lapsen kanssa pihalla ja rakentaisi legoilla. Kesäisin se Tanja veisi lastansa Linnanmäelle, Korkeasaareen, uimaan ja mökille. Se Tanja retkeilisi lapsensa kanssa Seurasaaressa, veisi lapsensa ratsastamaan hevosella, peuhaamaan Hoploppiin ja opettelemaan luistelemista. Sillä Tanjalla olisi vielä aikaa kierrellä kirpputoreja ja kalastella sieltä hyviä löytäjä, tuunata vanhoja vaatteita, korjata hajonneita ja ommella kokonaan uusia.
Yksi Tanja hoitaisi sosiaaliset suhteet. Se Tanja kävisi kavereittensa kanssa kahvilla, shoppailemassa, ulkoiluttamassa koiria ja leffoissa. Se Tanja voisi myös tavata elämänsä miehen, rakastua ja mennä naimisiin... tai ainakin käydä deiteillä ja tavata kiinnostavia uusia ihmisiä. Se Tanja bilettäisi kerran kuussa Helsingin keskustassa, mutta alkoholin käyttö jäisi aina siihen kuuteen drinkkiin illassa, koska se Tanja osaisi pitää hauskaa selvinkin päin. Se Tanja saattaisi välillä olla vaikka autolla liikenteessä, koska eihän juominen ole mikään itse tarkoitus ulkona käymisessä. Samalla Tanjalla olisi myös aikaa käydä huollattamassa ripsipidennykset, laittamassa geelikynnet, värjäyttää, leikkauttaa ja pidennyttää hiuksensa, sekä käydä solariumissa. Se Tanja kävisi jalkahoidossa ja lakkaisi varpaankyntensä ja kesäisin esittelisi niitä kauniissa sandaaleissa.
Yksi Tanja hoitaisi kuntoilun. Se Tanja ostaisi kuntosalikortin, ja käyttäisi sitä päivittäin. Se Tanja kaivaisi vanhat ratsastusvarusteensa kaapista ja ilmoittautuisi pitkän tauon jälkeen tunneille. Sama Tanja kävelisi tai pyöräilisi joka paikkaan ja opettelisi skeittaamaan. Se Tanja myös ilmoittautuisi jooga-, streetdance- ja hiphop-tanssitunneille. Se Tanja kokeilisi ennakkoluulottomasti uusia lajeja ja harrastaisi vaihtelevasti monia liikuntalajeja.
Viimeinen Tanja istusi himassa ja dokaisi. Tai koska tällä Tanjalla olisi aina aikaa, hän istuisi päivät pitkät lähiseudun baareissa ja tuntisi kaikki kantikset. Tällä Tanjalla olisi hyvät välit lähiseudun baarien käyttäjiin ja tällä Tanjalla olisi paljon baarituttuja, joidenka kanssa istua iltaa, päivää, aamua tai yötä ostarin väliköissä pussikaljojen kera. Tämä Tanja keissisi taitavasti kaupasta juomat koko porukalle, koska tämä Tanja osaisi sen niin aukottomasti, eikä tätä Tanjaa vaan huvittaisi maksaa. Tämä Tanja keissisi myös tussit ja kannut ja harrastaisi katutaidetta muiden taiteilijoiden joukossa öisin, jos joskus sattuisi olemaan niin selvinpäin, että jäljestä sattuisi saamaan selvää. Tätä Tanjaa ei kiinnostaisi vittuakaan, ja hän tekisi paljon pahempiakin asioita, niitä tässä erikseen luettelematta.
Harmi, ettei kukaan ole vielä keksinyt kloonauskonetta, koska yksin on aika vaikeaa hoitaa viiden ihmisen elämät. Yritän kuitenkin kokoajan parhaani, mutta koska oon niin jakautunut persoonallisuus, että mua vois verrata skitsofreenikkoon, niin en aina suoriudu kaikesta ihan niinkun elokuvissa: Tämän yhden ainoan Tanjan äidillä oli nimipäivät tossa joku aika sitten. Tanja ei päässyt paikalle juhlimaan, kun Kodinhoito-Tanjan lapsen nukkumaanmenoaika ei antanut myöden vierailua. Duunari-Tanja kävi koko viikon ahkerasti töissä ja meni sitten parin päivän päästä kylään syömään kakun jämät ja jätti lapsensa sinne hoitoon. Äiti tuli niin myöhään kotiin, että Tanja ehti juttelemaan äitinsä kanssa melkein 20 minuuttia, ennen kun Tanjan piti rientää hoitamaan muita sosiaalisia suhteita. Ilta vei Kallioon räkäläkierrokselle ja räppikeikalle ja lopuksi taksilla kotiin. Koska kello ei ollut vasta kun 4 yöllä, oli siinä vielä hyvää aikaa vietettäväksi yhden kaverin kanssa, jota Tanja ei ollut nähnyt sitten lokakuun. Seuraavan päivän Tanja vietti lähiössä kaverinsa lattialla juoden ihan rehellisesti ostettuja kaupan halvimpia siidereitä ja illalla sammui sitten samaan paikkaan. Seuraavana päivänä Tanja poti krapulaa, mitä Spurgu-Tanjan lähiökaverit yrittivät auttaa ojentaen lisää samaa tavaraa millä krapula oli tullutkin. Illalla Sosialisoija-Tanjan piti lähteä taas näkemään kavereitaan jääkiekkopeliin, mutta Tanja oli siinä vaiheessa niin väsynyt ja oloissa, että varmasti erittäin hyvää seuraa taisi ollakkin. Kuitenkin Tanjan kaverit yrittivät houkutella Tanjaa vielä jatkoille bileisiinsä, mutta Tanja päätti suunnata kotikulmilleen lähiökavereidensä seuraan ja lähiöbaareihin. Sunnuntain koittaessa Tanjan krapula oli sitä luokkaa, että Tanja olisi lähinnä toivonut kuolevansa. Kuitenkin Tanja siivosi viikonlopun jäljet pois keittiöstä ja tsemppasi illalla itsensä kaverinsa luokse ripsihuoltoon. Kotiin päästyään Tanja kävi suorilta nukkumaan. Sitten tulikin maanantai, ja Duunari-Tanja joutui lähtemään ei vielä ihan täysissä sielun ja ruumiin voimissa töihin. Illalla työpäivästä selvittyään Sportti-Tanja hoiti kuntoilut ostamalla HK:n sinisen ja siinä oli viikon lenkki. Sitten Kodinhoito-Tanja vielä pesi pyykit ja tiskasi, kunnen kaatui taas väsyneenä sänkyynsä.

On aika rankkaa yrittää yhtenä ihmisenä selvitä viiden ihmisen elämistä, joten pliiis, keksikää joku pian se kloonauskone!!

Terveisin: henkisesti (ja toivon mukaan pian fyysisestikkin) jakautuneesta persoonallisuudesta kärsivä skitsofreenikkonne, Tanja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti